Cum să eliminați mirosul neplăcut din aparatul de aer condiționat?

După ceva timp după apariția unui aparat de aer condiționat în casă, utilizatorii încep să observe mirosuri neplăcute. În timp, senzațiile se intensifică. Pasionații de mașini se confruntă și ei cu o problemă similară. Este clar că o astfel de situație descurajează orice dorință de a folosi dispozitivul. De ce apare un miros neplăcut de la aparatul de aer condiționat și cum poate fi eliminat?



Cauzele apariției

Condiția prealabilă pentru nașterea problemei este principiul însuși de funcționare a aparatului. Este vorba despre schimbătorul de căldură, care se află în unitatea internă a echipamentului. Totul se dezvoltă conform acestui scenariu.


Dezvoltarea bacteriilor

În stare de funcționare, temperatura din interiorul schimbătorului de căldură este mult mai mică decât temperatura din cameră.


Schema de funcționare a aparatului de aer condiționat


Condensul are ca rezultat umiditate - aceasta este evacuată în bazinul prevăzut și trece prin conductele de drenaj. Dar odată cu acesta, în interiorul dispozitivului apar praf și microorganisme dăunătoare. Acești „oaspeți” neinvitați sunt cei care intră în contact cu condensatul și încep să formeze un teren de reproducere benefic. Acum este suficient ca ei să înceapă să se înmulțească - aceasta va deveni o condiție prealabilă pentru faptul că dispozitivul miroase când este pornit.


Fara sifon

Cu toate acestea, motivul colonizării tehnologiei de către ciuperci și bacterii este departe de a fi singura problemă. Al doilea factor poate fi drenajul fără utilizarea de sifoane. Faptul este că, dacă excesul de umiditate din aparatul de aer condiționat este scurs în canalizare, este necesar să se prevină aspirarea „aromelor” neplăcute ale acestui sistem.


Este mai bine să abandonați imediat pseudosifoanele - există riscul de scurgere a dispozitivului. Dar chiar și cu sifoanele originale, se întâmplă incidente - să presupunem că tehnica nu a fost folosită de mult timp. Apoi apa din ele se va usca și un miros neplăcut va apărea din nou în apartament. Problema va trece când întregul volum al sifonului este din nou umplut cu condens.


Fata își acoperă nasul cu mâna




Recircularea

În cele din urmă, mirosul de la aparatul de aer condiționat poate fi rezultatul recirculării. Aceasta înseamnă că aerul pur și simplu „alungă în cerc”, ceea ce înseamnă că există posibilitatea ca dispozitivul să atragă și să acumuleze toate mirosurile din apartament. Cel mai adesea, piese noi de mobilier, care conțin o mulțime de rășini de formaldehidă, precum și articole sintetice și din plastic, devin o sursă.


Aer condiționat de tavan


Cum să faci față problemei

Există mai multe moduri de a elimina mirosul neplăcut din aparatul de aer condiționat:


scurgeți umiditatea din el;

refaceți sistemul de drenaj;

efectuați tratamentul antibacterian adecvat.

Prima metodă poate fi efectuată prin amânarea opririi ventilatorului după ce dispozitivul însuși a încetat să funcționeze. Acest lucru va usca vaporizatorul și va preveni formarea mirosurilor neplăcute.


Dar la unele modele acest lucru nu este posibil: în acest caz, poate fi drenat pornind manual modul de ventilație.


Dacă miroase din cauza instalării necorespunzătoare, atunci eliminarea problemei se rezolvă numai prin relucrarea întregului drenaj. Este necesar să priviți: dacă se formează umezeală în unitatea interioară, atunci puteți încerca să o rearanjați pe orizontală. Este foarte important să faceți față unei astfel de stagnari înainte de a începe tratamentul de dezinfecție.


În ceea ce privește tratamentul antibacterian, acesta poate fi efectuat folosind mijloace specializate. Dacă problema atinge aparatul de aer condiționat din cabină din mașină, atunci ar trebui să contactați magazinele corespunzătoare. Dezinfectanții (de exemplu, lysol) vor da, de asemenea, un rezultat bun. Aici este necesar să procesați evaporatorul: acesta se va scurge în bazin, apoi va intra în sistemul de drenaj și îl va curăța. Cu toate acestea, uneori o astfel de măsură nu este suficientă, trebuie să dezasamblați aparatul de aer condiționat și să tratați toate părțile sale interne cu o soluție antibacteriană.


Prevenirea problemei

Unele filtre vor ajuta la reducerea riscului de mirosuri la pornirea dispozitivului. Următoarele tipuri sunt utilizate în mod obișnuit:


fotocatalitic;

ionizator cu plasmă;

filtre din plante.

În primul caz, posibilitatea radiațiilor ultraviolete este folosită pentru a descompune materia organică în componente inofensive - de exemplu, oxizi de carbon și apă. În același timp, toate mirosurile străine sunt absorbite.


Albul de titan este cel mai adesea folosit ca catalizator pentru proces. Puteți cumpăra astfel de asistenți în companiile care produc tehnologie climatică.


Schema de fotocataliză


Ce este un ionizator cu plasmă? În exterior, arată ca o astfel de structură: plăci metalice, între care se aplică o tensiune de câteva mii de volți. Desigur, în timpul unui astfel de proces, toate microorganismele dăunătoare vor fi distruse.


Ionizator cu plasma


Remediile pe bază de plante vor juca, de asemenea, un bun ajutor. De exemplu, un filtru de catechine se obține din frunzele de ceai ale plantelor medicinale. Catechina va dezarma virușii învelindu-i și împiedicându-i să se atașeze de ceva.


Filtrul din wasabi japonez funcționează în același mod.

Toate Articolele